Ceny energií nám berou energii

Image
Radiátor
Tématem posledních dní i měsíců je cena energií. V Poradně na toto téma s našimi klienty samozřejmě také narážíme, velmi se dotýká především seniorů nebo lidí, kteří žijí v domácnosti sami a mají jen jeden příjem.
01/01/2023

Naše dlouholetá klientka, kterou jsme provedli procesem oddlužení, má díky svému zdravotnímu a psychickému stavu starostí nad hlavu. Stavem cen energií byla velmi zaskočena.

Její dodavatel energií Lama Energy, kterému dosud platila měsíční zálohy za elektřin 400,- Kč a za plyn 1800,- Kč, jí zaslal nový rozpis záloh. Cena elektřiny se navýšila na 1400,- Kč a plyn dokonce na 10.350,- Kč. Kromě toho má platit nájem 6.500,- Kč, což je s jejím invalidním důchodem 18.000,- Kč nereálné.

Naštěstí tyto ceny, avizované dodavatelem nejsou konečné, protože stát prostřednictvím nařízení vlády reálné ceny reguluje.

Tzv. úsporný tarif, zavedený nařízením vlády č. 262/2022, o příspěvku na úhradu nákladů na energie, dle něhož každá domácnost odebírající elektřinu prostřednictvím jednotlivých tarifů získá od 1. 10. 2022 do konce roku 2022:

  • Příspěvek ve výši 3500,- Kč nebo příspěvek ve výši 2000,- Kč – podle druhu distribuční sazby.
  • Dále od 1.10.2022 do konce roku 2023 je podle tohoto nařízení odpuštěn poplatek za podporované zdroje energie (POZE) v aktuální výši 599,- Kč za každou megawatthodinu spotřebované elektřiny.

Vláda již také schválila zastropování cen energií. Maximální cena silové elektřiny bude 6.050.- Kč za megawatthodinu, plyn bude stát maximálně 3.025.- Kč. Strop platí pro domácnosti i některé firmy a teplárny. V elektřině se bude cenový strop týkat všech zákazníků na hladině nízkého napětí. Domácnosti, firmy připojené na nízké napětí a veřejné služby budou mít cenový strop nastaven na 100 procent své spotřeby.

Ceny energií budou zastropovány na celý příští rok. V zálohách by se vládní rozhodnutí mělo projevit už během listopadu. Po vyhlášení cenového stropu v nařízení vlády budou muset dodavatelé upravit výši záloh a zákazníci dostanou nový rozpis záloh.

Cena energií naší klientky tedy nebude naštěstí tak vysoká, jak se v jejím posledním rozpisu záloh ukázalo, nicméně její zvýšená cena podstatně zasáhne do jejího rodinného rozpočtu. To lze dále řešit příspěvkem na bydlení, který by měl zvýšené náklady na bydlení zohledňovat.