Omezení svéprávnosti

Image
Legal omezení svéprávnosti ilustrační foto
V posledním čtvrtletí přichází do Poradny více klientů, jejichž tématem je nějaká míra omezení svéprávnosti. Lidé o různých formách omezení nemají jasnou představu. I proto jsme se rozhodli dnešní příspěvek věnovat této oblasti občanského práva.
25/05/2023

Problematiku podpůrných opatření při narušení schopnosti zletilého právně jednat upravuje Občanský zákoník č. 89/2012 Sb., konkrétně paragraf 38-65. Všechny formy podpory schvaluje soud a přikládají se lékařské posudky. Tato opatření pomáhají rodinám chránit jejich blízkého před rozhodnutím, které by jej mohlo poškodit. Mezi podpůrná opatření patří nápomoc při rozhodování, zastoupení členem domácnosti a omezení svéprávnosti.

Nejlehčím opatřením je nápomoc při rozhodování, kdy se podpůrce zavazuje poskytnout podporu radami a přítomností u právních jednání. Pokud by podporovaný učinil nějaký krok, kterým by si uškodil a podpůrce u rozhodování nebyl, má podpůrce dokonce právo namítat neplatnost právního jednání podporovaného. V rámci poradny můžeme uvést příběh mladého muže a jeho tety. Po smrti otce zůstal jako nezletilý v pěstounské péči své tety. Ta si byla vědoma mírného mentálního hendikepu svého synovce a nechtěla, aby si v budoucnu, až bude žít sám, něčím uškodil. Synovec se hůře orientoval v psaném projevu a smlouvách. Sám souhlasil s nabízenou nápomocí tety. Poradna pomohla sepsat návrh smlouvy o nápomoci, který byl následně soudem schválen.

Druhým podpůrným opatřením je zastoupení členem domácnosti. Je vhodné pro ty, kterým duševní porucha brání samostatně právně jednat. Člověka může zastupovat jeho potomek, předek, sourozenec, manžel nebo partner, nebo osoba, která se zastoupeným žila před vznikem zastoupení ve společné domácnosti alespoň tři roky. Zde se zastoupení vztahuje na obvyklé záležitosti, např. i možnost vyřídit něco na úřadech. Dále může nakládat s příjmy zastoupeného v rozsahu potřebném pro obstarání obvyklých záležitostí, jak to odpovídá životním poměrům zastoupeného. Zástupce není oprávněn udělit souhlas k zásahu do duševní nebo tělesné integrity člověka s trvalými následky. Poradenství jsme poskytovali např. rodičům, kdy jejich dospělý syn utrpěl v důsledku nehody poškození mozku, což vedlo k  nezvratné změně chování a jeho schopnost posuzovat situace byla ovlivněna. Mladý muž nebyl např. schopen dohlédnout následek toho, když relativně cizímu člověku převede větší obnos peněz. Podpůrným opatřením mají rodiče možnost jeho krok korigovat. Pokud bude jejich syn v budoucnu podepisovat pracovní smlouvu, bude na smlouvě i jejich podpis.

<

Poslední opatření je omezení svéprávnosti. Omezit svéprávnost člověka lze jen tehdy, hrozila-li by mu jinak závažná újma a nepostačí-li vzhledem k jeho zájmům mírnější a méně omezující opatření. V rozhodnutí je specifikován rozsah, v jakém je způsobilost člověka samostatně právně jednat omezena. Zpravidla to bývá např. při nakládání s finančními prostředky, uzavírat právní jednání, rozhodovat o své léčbě apod. Rozhodnutí soudu je opakovaně přehodnocováno a pak je buď původní rozsudek potvrzen nebo je změněn, dle toho, jaké změny v mezidobí nastaly. Rozhodnutí o omezení svéprávnosti nezbavuje člověka práva samostatně právně jednat v běžných záležitostech každodenního života. V Poradně jsme nedávno řešili dluhovou situaci muže, který byl již dlouhý čas na svéprávnosti omezen. Díky rozsudku bylo možné většinu pohledávek zastavit, jelikož vznikly v době, kdy se o omezení rozhodovalo a jeho duševní porucha již byla prokazatelně rozvinutá.

V Poradně pro osoby v nesnázích pomáháme lidem v různých životních situacích, třeba právě v otázkách svéprávnosti dle definic Občanského zákoníku. Neváhejte se na na nás s důvěrou obrátit.