Změna dávek pro občany Ukrajiny

Peníze ilustrační foto
Od 1. července 2023 se připravuje změna v poskytování humanitární dávky pro občany Ukrajiny. Humanitární dávka bude nově pojata jako příspěvek na náklady na životní potřeby a na náklady na bydlení.
24/04/2023

Nově se bude zjišťovat zůstatek na účtu žadatele nad rámec pravidelných příjmů a porovná se zůstatek s případnou výší humanitární dávky. Konečná výše dávky  bude nastavena tak, že od součtu dávek členů domácnosti a započitatelných nákladů na bydlení se odečtou příjmy domácnosti a rozdíl tvoří výši dávky. Humanitární dávka bude po dobu prvních 150 dnů (5 měsíců) poskytována ve výši životního minima, následně bude snížena na existenční minimum v případech, kdy se osoba nesnaží zajistit si finanční prostředky vlastním přičiněním a zároveň nemá žádné objektivní překážky k práci.

Nová výše humanitární dávky bez příspěvku na ubytování bude činit od 1. 7. 2023:

• 1.–5, měsíc po udělení dočasné ochrany pro dospělou osobu 4860,-Kč, pro osobu se zdravotním postižením 7290,-Kč,
  • pro dítě 3490,-Kč, pro dítě se zdravotním postižením 5235,-Kč, pro dítě ve věku  6-10let 4188,-Kč,
  • od 6. měsíce pro dospělou osobu 3130,-Kč, pro dospělou zranitelnou osobu 4860,-Kč, pro osobu se zdravotním postižením 7290,-Kč,
  • pro dítě 3490,-Kč, pro dítě se zdravotním postižením 5235,-Kč,  a pro dítě 6-10 let 4188,-Kč.

Mezi zranitelné osoby patří: děti do 18 let, studenti, osoby pečující o dítě do 6 let věku, těhotné ženy, osoby starší 65 let, osoby se zdravotním postižením, osoby pečující o osoby se zdravotním postižením. Částky související s bydlením budou nově poskytovány společně s humanitární dávkou ve výši započitatelných nákladů na bydlení, o této dávce vás budeme informovat příští měsíc.