Krizová intervence, psychoterapie, psychiatrie – jaký je rozdíl?

Image
Help
Klienti Plus pro lidi v krizové situaci se často ptají, jaký je rozdíl mezi naší krizovou intervencí, návštěvou psychoterapeuta, psychologa nebo psychiatra. V dnešním článku si vysvětlíme tyto rozdíly.
31/08/2023

Psychiatr je lékař, absolvent medicíny s titulem MUDr. V léčbě duševních onemocnění především využívá biologických prostředků, zejména farmakoterapie, tedy předepisuje léky na zklidnění, na deprese, úzkosti a další.

Psycholog je člověk, který vystudoval pětiletý obor jednooborové psychologie na fakultách, kde tyto obory vyučují (filozofická, pedagogická, fakulta sociálních studií atp.). Pomáhá léčit psychické potíže, poskytuje terapii a poradenství, dělá diagnostiku onemocnění. Tento člověk je v častých případech ve zdravotnickém zařízení nebo má vlastní praxi a většinou je hrazen pojišťovnou. Jedná se především o dlouhodobou spolupráci.

Psychoterapeut je absolvent psychoterapeutického výcviku, který trvá zhruba pět let. Psychoterapeut může a nemusí být psycholog. Využívá ke své práci různé metody rozhovorů s klienty, kterým pomáhá s jejich psychickými obtížemi. Spolupráce bývá většinou dlouhodobá, ale záleží na individuální domluvě. Služby psychoterapeutů mohou být hrazené pojišťovnou, ale většinou jsou placené a každý psychoterapeut má vlastní ceník služeb.

Krizový intervent je člověk s výcvikem v krizové intervenci. Jedná se o první psychickou pomoc a podporu. Spolupráce s klientem bývá spíše krátkodobá, zahrnuje většinou 1 – 10 schůzek. Krizový intervent poskytuje bezpečí, emociální podporu, vytváří plán pomoci, dodává naději, „zkompetentňuje“ klienta ve snaze řešit svou krizi s využitím vlastních sil a zdrojů, podporuje ventilování emocí. Plus pro lidi v krizové situaci je službou, která poskytuje právě krizovou intervenci, je bezplatná, anonymní a diskrétní. Pracovníci vám mohou pomoci během konzultací také najít výše zmíněné odborníky pro následné řešení vašich potíží.