Psychické problémy mladých lidí – jak je poznat?

Deprese ilustrační foto
Plus pro lidi v krizové situaci se v poslední době častěji setkává s psychickými problémy dětí a mladých lidí. Rodiče mají buď o své děti strach, nebo si stav dítěte naopak nechtějí připustit, jindy se mohou obviňovat z toho, že udělali něco špatně. Jak poznat, že mé dítě není v dobré psychické kondici?

07/06/2023

Psychiatři a psychologové uvádějí, že se mělo dlouhou dobu za to, že deprese a úzkosti u dětí a mladistvých nejsou možné. Dnes však víme, že deprese se objevují již ve velmi nízkém věku člověka a jsou problémem i u nejmenších. Kolem věku patnácti let trpí depresemi dívky dvakrát častěji, než chlapci, délka těžké deprese je v průměru sedm až devět měsíců a vrací se.

Velmi často neexistuje příčina vzniku, která by byla jasná, ale jde o souhrn různých faktorů. Psychiatři a psychologové mezi ně uvádí například dědičnost, vyloučení, šikanu, postižení a závažnou událost (např. rozvod, neštěstí, zneužívání, týrání, smrt blízkého atp.).

Jak depresi poznat? Nálada nemusí být nutně negativní po celý den. Ke zlepšení může dojít při kontaktu s dalšími lidmi. Depresivní děti si výrazně méně hrají, mají menší chuť sportovat, stěžují si na nudu, sklíčenost nebo smutek. Deprese je často zastíněná problémy s chováním - chození za školu, nepřátelské, drzé až nesnesitelné chování atd. Tyto děti a mladí lidé jsou také náchylnější k nemocem, trpí bolestmi břicha a hlavy. Dalším faktorem může být také navazování kontaktů
s „nežádoucími vrstevníky“, které pak může vést k užívání alkoholu, či drog.

Pokud jste zaznamenali výše uvedené známky chování u vašeho dítěte, nemusí jít samozřejmě o nic vážného, ale zároveň se nebojte vyhledat odborníka – psychiatra, psychologa či krizového interventa (například nás v Plusu pro lidi v krizové situaci). Samy děti jsou nejlépe schopné popsat, co se jim děje v hlavě, jejich rodiče jsou zase nejspolehlivějším zdrojem pro popis chování svého dítěte.