Alina a její příběh

Alina a její příběh
Útěk lesem z okupované oblasti? Ano, ale za 5 tisíc dolarů...
11/10/2023

Alina bydlela v Chersonské oblasti poblíž hranic s Ruskem. Do České Republiky přišla za prací na základě zaměstnanecké karty. V Plzni pracovala pod pracovní agenturou, která jí zajištovala také bydlení. Na Ukrajině zůstal její manžel, čtrnáctiletý syn a sedmnáctiletá dcera. Po několika měsících, kdy se Alině v Plzni dařilo, přišla válka na Ukrajině.

Její manžel musel narukovat do armády a nyní stále bojuje někde na frontě. Proto se Alina rozhodla, že svým dětem zabezpečí cestu do Česka. To ale s ohledem na to, že území, kde žily, bylo obsazené Ruskem, nebylo vůbec jednoduché. Obávala se hlavně o osud dcery. Než se jí podařilo zajistit přes „dobrovolnickou“ organizaci převoz dětí do Česka, uplynula řada měsíců. Děti byly po tu dobu stále v oblasti, která byla bombardovaná. Nakonec z oblasti musely prchnout tajně přes místní lesy. To ale vůbec nebylo levné, Alina zaplatila za zajištění útěku dětí asi 5 tis. dolarů.

Po příchodu dětí se na naši službu Terén pro ohrožené osoby klientka obrátila o pomoc. Hledala pro jejich nově sjednocenou rodinu bydlení, protože už nemohla zůstat na ubytovně agentury. Podařilo se jí odejít od pracovní agentury a ve fabrice začala pracovat jako kmenový zaměstnanec. Agentura tedy na klientku tlačila, aby se odstěhovala z ubytovny.

Bydlení se podařilo za naší asistence po několika týdnech najít a klientka se s dětmi nastěhovala do bytu 2+1 v Plzni. Podařilo se také zajistit finance na úhradu kauce a 1. nájmu. Zdarma se nám podařilo zajistit částečné vybavení bytu (několik kusů nábytku, kuchyňské vybavení, peřiny a povlečení, atp.). Alině už bohužel nezbývalo mnoho finančních prostředků, protože je téměř všechny vydala na útěk dětí z okupovaného území na Ukrajině.

V mezidobí jsme pomohli vyřídit zápis syna do základní školy. Syn aktuálně využívá naši podporu a dopomáháme mu s výukou. Dětem jsme také zajistili lékaře. Dcera nyní zvažuje nástup na střední školu a rozhoduje se, jaký obor by ráda studovala. U toho budeme také – pomůžeme jí vyplnit přihlášku a poté budeme držet palce, aby se na vysněný obor dostala.

Služba Terén pro ohrožené osoby podpořila od začátku konfliktu 368 klientů původem z Ukrajiny (v roce 2022 se jednalo o 212 klientů a v 1. pol. letošního roku už o 156 klientů). Všichni tito klienti dle našich informací přišli z Ukrajiny v důsledku válečného konfliktu v jejich rodné zemi. S klienty jsme spolupracovali na území celého Plzeňského kraje. Nejčastější téma pomoci našim klientům bylo hledání bydlení, ošetřujícího lékaře, vyřízení sociálních a humanitárních dávek, pro klienty jsme hledali jazykové kurzy, zájmové kroužky, školky či školy.

Podpora tohoto projektu byla poskytnuta granty UMCOR a DKH. Za pomoc velice děkujeme.

UMCOR

Diakonie Katatrophenhilfe