Ombudsman v Poradně

Image
Ombudsman
Víte, kdo je veřejný ochránce práv, a jak pomáhá?
10/10/2023

V posledních 3 měsících se začalo v konzultacích s klienty častěji ozývat volání po ochraně práv klientů skrze ombudsmana. Lidé mají pocit, že jejich práva nejsou zákonem ochráněna nebo jsou obtížně vymahatelná a dovolávají se pak v našich Poradnách kontaktu na ombudsmana v domnění, že on jakoukoli situaci vyřeší. Není tomu vždy tak. Přinášíme tedy informace a několik příběhů, s čím může a s čím už naopak nemůže ombudsman pomoci a v čem naopak může pomoci Poradna.


Neshody s pronajímatelem – Poradnu kontaktovala seniorka, která není dlouhodobě spokojená s vyúčtováním služeb ze strany pronajímatele a zvyšováním záloh. Na konzultaci byl paní navrhnutý postup dle zákona, konkrétně písemné oslovení pronajímatele v zákonné lhůtě od převzetí vyúčtování, na které musí reagovat. Dle zákona by měl pronajímatel doložit skutečné náklady na služby a klientka má nárok nahlédnout do podkladů. Pokud by zjistila, že vyúčtování skutečně nesedí, musel by jí pronajímatel rozdíl vyplatit. Zálohy sice pronajímatel zvýšit může, při vyúčtování však ale opět musí doložit skutečné náklady. Pokud by pronajímatel námitku nereagoval, je možnost vymáhat svůj nárok u soudu. Tento způsob se zdál seniorce příliš složitý a dovolávala se kontaktu na ombudsmana. V tomto případě by ale ombudsman seniorce nepomohl. Neřeší totiž vyúčtování nebo jiné soukromoprávní spory.


Invalidní důchod – Poradnu kontaktoval 45-letý muž, který si požádal o invalidní důchod. Byla mu uznána invalidita, ale nikoli výplata důchodu. Z odůvodnění OSSZ bylo patrné, že muž nesplnil podmínky pro výplatu důchodu – nesplnil potřebnou dobu pojištění. Chybělo mu několik let, zejména proto, že pracoval na černo bez smlouvy nebo byl často veden v evidenci Úřadu práce. Zde se muž domníval, že mu bude ombudsman nápomocen,  dokonce mu bude nějaký invalidní důchod vyplácet jeho úřad. I v tomto případě jsme museli klienta zklamat. Ombudsman důchod nevyplácí. Muž svůj nárok zmařil sám, tím, že do systému dlouhodobě nepřispíval. Pokud se ale muž domnívá, že úřad špatně započítal jeho doby pojištění, pak může ombudsmana oslovit. Pokud by ombudsman zjistil, že došlo k pochybení, vyzve úřad k nápravě. Nemůže však jeho rozhodnutí rušit. V rámci Poradny jsme s mužem řešili jak zajistit prostředky na jeho živobytí jinak než z výplaty invalidního důchodu.
Náhrada škody – do Poradny přišel muž, který řešil náhradu škody na majetku. Škoda vznikla na autě muže, konkrétně pádem větve za bouře z pozemku jiného vlastníka. Muž kontaktoval svoji pojišťovnu a byl odkázán na pojišťovnu vlastníka stromu. Ta odmítla nárok vyplatit a už se dovolával ombudsmana.


Co tedy ombudsman dělá:


•    Chrání lidi před špatným zacházením v zařízeních (věznice, nemocnice, domovy pro seniory, dětské domovy a další), sleduje dodržování práv lidí s postižením.


•    Prověřuje postup úřadů, pokud si myslíte, že s Vámi nejednají správně. Třeba když se Vám nelíbí, jak úřad postupuje, nesouhlasíte s jeho rozhodnutím, úřad nejedná, ačkoliv by měl, nepřizvali Vás jako účastníka řízení, úředník se k Vám chová nevhodně a podobně.


•    Pomáhá lidem diskriminovaným z důvodu rasy, etnického původu nebo národnosti, pohlaví, věku, zdravotního postižení, sexuální orientace, náboženství, víry nebo světového názoru.

•    Může prověřit postupy úřadů, pokud jednají jménem státu – rozhodují o Vašich právech a povinnostech (říká se tomu státní správa nebo přenesená působnost). Například když jednají jako stavební úřad, orgán sociálně-právní ochrany dětí, silniční úřad, veřejný opatrovník atd.


Co naopak ombudsman nedělá:


•    Nemůže Vám pomoci ve Vašich soukromých sporech. Například ve sporech: 

o    s jinými lidmi nebo firmami, jako jsou spory mezi sousedy, spory mezi zaměstnanci a zaměstnavateli nebo spory s firmami (půjčky, kupní smlouvy, smlouvy o dodávkách energií, smlouvy s telefonními operátory, smlouvy o pojištění a podobně), 

o    s poskytovateli sociálních nebo zdravotních služeb, tedy třeba ve sporu s domovem pro seniory nebo s nemocnicí. Tyto spory nemůže rozhodovat, zastupovat Vás, ani Vám poskytnout právní poradenství.


•    Nemůže prověřit postup úřadů, pokud jednají samy za sebe (říká se tomu samospráva nebo samostatná působnost). Například při přidělování obecních bytů, schvalování územních plánů nebo prodeji majetku


•    Nemůže Vám pomoci ani v trestním řízení. Nesmí zasahovat do soudních řízení, do vyšetřování trestných činů policií nebo státním zastupitelstvím ani do postupu soudních exekutorů.

 

Pro více informací klikněte ZDE.