Pracovnicí v sociálních službách díky Diakonii Západ

Image
Iryna
Jak jsme pomohli jsme učitelce Iryně a její dceři.
19/10/2023

Před vypuknutím války na Ukrajině žila rodina paní Iryny spokojený život. Iryna pracovala jako učitelka hudební výchovy a její dcera Daria zrovna začala chodit do školy. Dařilo se jim dobře. Kvůli válce musely opustit vše známé a začít budovat nový život ve zcela odlišném kulturním i jazykovém prostředí, na které nebyly připravené. Přijely do České republiky a místo k novému životu našly v Plzni. Protože hned od počátku jejich života v Česku narazily na službu Archa pro rodiny s dětmi Diakonie Západ, pravidelně se zapojují do dění ve městě a díky aktivitám naší organizace měly možnost potkat i další ukrajinské a české rodiny s dětmi. Mohly tak s ostatními sdílet pocity, jež prožívaly v těžkém životním období. Díky vzájemnému sdílení si dodaly odvahu a sílu k tomu, aby situaci zvládly co nejlépe.


Mamince Iryně i Darii se v Arše líbilo, a proto se Daria od začátku roku 2023 zapojila do všech pořádaných akcí. Účastnila se příměstského tábora, kde se setkala se svými kamarády z minulého roku a kde si užili s dětmi i pracovnicemi Archy týden plný zajímavého programu, zábavy a společného poznávaní Plzně a okolí. Zapojila se také do sportovních a výtvarných aktivit. Tyto aktivity navštěvují děti české i ukrajinské, což vytváří prostředí pro vzájemné poznávání. Díky tomu Daria získala bezpečný prostor, kde se může věnovat svým koníčkům, trénovat češtinu a smysluplně trávit svůj volný čas.


Díky tomu, že Daria dochází na mnoho aktivit v Arše, má nyní maminka Iryna čas na vlastní seberealizaci. Postupně se učí češtinu a začala také přemýšlet, jakému oboru by se chtěla pracovně věnovat v České republice. Nakonec se rozhodla pro absolvování akreditovaného kurzu Pracovníka v sociálních službách, což rozšířilo její pracovní kvalifikaci. Iryna je velmi aktivní, má zájem o vzdělání a pokroky dělá i v českém jazyce. 


Služba Archa pro rodiny s dětmi podpořila od začátku konfliktu 368 klientů původem z Ukrajiny (v roce 2022 se jednalo o 212 klientů a v 1. pol. letošního roku už o 156 klientů). Všichni tito klienti dle našich informací přišli z Ukrajiny v důsledku válečného konfliktu v jejich rodné zemi. S klienty jsme spolupracovali na území celého Plzeňského kraje. Nejčastější téma pomoci našim klientům bylo hledání bydlení, ošetřujícího lékaře, vyřízení sociálních a humanitárních dávek, pro klienty jsme hledali jazykové kurzy, zájmové kroužky, školky či školy. 


Podpora tohoto projektu byla poskytnuta granty UMCOR a DKH. Za pomoc velice děkujeme.

 

UMCOR

 

DKH