Příběh elektrotechnika Maxe

Image
Příběh Maxe
Max už studuje v Česku dvě vysoké školy
26/10/2023

Max pochází z válečné zóny na východě Ukrajiny, kde studoval vysokou školu v oboru elektroinženýrství. Jeho příjezd do Česka byl komplikovaný vzhledem k faktu, že právě dosáhl plnoletosti a nemohl proto vyjet z Ukrajiny za matkou a mladším bratrem. Ti už před časem odcestovali z válečné zóny do bezpečí České republiky. Díky tomu, že náš Klub pro děti a mládež už poskytoval služby mladšímu bratrovi, dozvěděli jsme se i o Maxovi. Rozhodli jsme se, že mu musíme pomoci.

Spolu s jeho maminkou jsme následně zajistili Maxovi možnost dalšího studia na Plzeňské ZČU, Fakultě elektrotechnické. Díky vystavenému potvrzení o studiu se mu následně podařilo přicestovat do České republiky za rodinou, kde se okamžitě začal aklimatizovat, což v první fázi obnášelo zejména intenzivní studium českého jazyka. Následně Max v Klubu absolvoval veškeré realizované adaptační programy a rychle se začlenil mezi české klienty. S postupujícím časem se pouze proměňuje to, s čím mu můžeme pomoci. Původně bylo jeho přáním, aby se integroval. Nyní už potřebuje poradit spíše s osobními záležitostmi hlubšího charakteru. Přeci jen všechno, čím si prošel, nebylo vůbec jednoduché.

V současné době Max studuje dvě vysoké školy, jednu v anglickém a druhou v českém jazyce. Během studia se seznámil i se současnou přítelkyní a na pracovníky Klubu se obrací ve věcech vztahových, studijních, v problematice ubytování, s pracovníky řeší poskytování zdravotní péče, ale například i možnosti jeho podnikatelského nápadu a další záležitosti. Max je zvyklý s pracovníky sdílet své běžné záležitosti, vytvořil si k nim přátelský vztah a vnímá je jako svou oporu v cizí zemi. Aktuálně již není Max pouze příjemcem sociálních služeb, ale zapojil se proaktivně do činnosti Klubu, zejména v rámci programů podporujících ukrajinské děti a mládež, kdy se angažuje v pomoci s doučováním či předáváním již načerpaných informací ostatním ukrajinským klientům.

Max je jedním z uprchlíků, kteří prožili psychicky náročné chvíle, vypráví nám o nocích, kdy poslouchal rakety a střelbu, kdy si raději v noci lehával pod postel a několik dní neopustil byt. O prázdných ulicích, prachu a špíně. S Maxem pracujeme nadále v oblasti zpracovávání jeho vzpomínek a traumat, které jej pronásledují a ovlivňují jeho současný život. Špatně snáší vyšší míru hluku, křik nebo pláč. I přes to, že je Max již integrovaný do společnosti, zůstává aktivním klientem Klubu a využívá jak nadstavbové aktivity, tak běžné činnosti. Jsme hrdí na to, že Max je naším klientem, na to, jak aktivně a plnohodnotně se zapojil do fungování v cizí společnosti a jsme rádi, že jsme mu mohli pomoci v překonávání náročné životní situace, což je naším hlavním posláním.

Služba Klub pro děti a mládež podpořila od začátku konfliktu již více než 132 klientů z Ukrajiny, kteří přišli do České republiky z důvodu vypuknutí válečného konfliktu v jejich rodné zemi.

Podpora tohoto projektu byla poskytnuta granty UMCOR a DKH. Za pomoc velice děkujeme.

UMCOR

 

DKH