Příběh Ukrajinky Káti

Image
Jekatěrina s dcerou a pracovníkem Diakonie
Z realitní makléřky v Chersonu uklízečkou v Česku.
27/09/2023

Jekatěrina (nebo krátce také Káťa) pracovala jako realitní makléřka v Chersonu. Se svou tříletou dcerou Mášou bydleli s mužem v bytě nedaleko centra. Jednoho dne přišly sirény a v těchto chvílích musely do krytu. Po několika dnech konfliktu musel její muž narukovat, a tak se Káťa se svou holčičkou vydala do bezpečí. Volba padla na Plzeň, kde hned v přijímacím středisku potkala zaměstnance Terénu Diakonie Západ. Do ruky dostala leták, který se nakonec ukázal být velmi užitečným. V září 2022 se Jekatěrina ozvala našemu sociálnímu pracovníkovi, že má problémy s bydlením, které jí bylo poskytnuto. Údajně došlo k sexuálnímu obtěžování ze strany muže, který v bytě s děvčaty žil, a tak se naše nová klientka do bytu nechtěla vrátit. 

Náš pracovník sice asistoval při přidělení nového ubytování, bohužel se ale rodina dostala do nevyhovujícího prostředí v pohraničí. Proto se tedy zasloužil o to, aby byly Káťa i Máša přesunuty do Plzně, kde je lepší infrastruktura, služby a možnosti. Situace zprvu nevypadala optimisticky, po týdnu se ale podařilo domluvit nouzové ubytování v hotelu Západočeské univerzity v Plzni. Od té doby Káťa i Máša žijí ve městě, kde je dostatek možností podpory. 

Klientka se po čase rozhodovala, zda se vrátí na Ukrajinu, když byl Cherson osvobozen, ale jak sama tvrdí: „Muž bojuje a já sama s malou nemůžu nic, nemáme tam nikoho. Babičky a tety už nejsou.  Všichni utekli nebo zůstali pod troskami svých domů.“ Spolu se sociálním pracovníkem a podporou Terénu Diakonie Západ našla Káťa brigádu a uklízí v domácnostech. Může si do práce brát i Káťu, která zatím nemůže chodit do školky. Podporu od Diakonie Západ dostává i materiální, ať se jedná o potraviny nebo oblečení pro malou Mášu.

V současné době s klientkou řešíme stěhování do jiných prostor a poskytujeme jí i další podporu. Každý měsíc vypomáháme s byrokratickými úkony, předáváme jí aktuality o změnách v zákoně a snažíme se jí přímo asistovat. Integrace Káti na trh práce zatím není možná, dokud nebude Máša chodit do školky. 

I když je stále nutná poměrně vysoká míra podpory, Káťa a Máša jsou nyní v bezpečí a snaží se nemyslet na peklo, kterým si jejich země i ony samy prošly. V průběhu dalších měsíců budou stále v kontaktu s klíčovým pracovníkem Terénu Diakonie Západ a obě budou budovat nový život a hledat přátelství v nové zemi – nicméně domov je stále zmítán válkou a miliony osob z celé Ukrajiny jsou vysídleny a nuceny žít v nuzných podmínkách nouzového ubytování – stejně jako Káťa. Přesto je život v bezpečí důležitější, než komfort. Každá žena a matka samoživitelka, bez možnosti záchranné a podpůrné sítě si zaslouží naši podporu, jako služby, jako společnosti, i nás jako jednotlivců.

Služba Terén pro ohrožené osoby podpořila od začátku konfliktu 368 klientů původem z Ukrajiny (v roce 2022 se jednalo o 212 klientů a v 1. pol. letošního roku už o 156 klientů). Všichni tito klienti dle našich informací přišli z Ukrajiny v důsledku válečného konfliktu v jejich rodné zemi. S klienty jsme spolupracovali na území celého Plzeňského kraje. Nejčastější téma pomoci našim klientům bylo hledání bydlení, ošetřujícího lékaře, vyřízení sociálních a humanitárních dávek, pro klienty jsme hledali jazykové kurzy, zájmové kroužky, školky či školy.

Podpora tohoto projektu byla poskytnuta granty DKH a UMCOR. Za pomoc velice děkujeme.

Diakonie Katatrophenhilfe

 

UMCOR