Valorizace důchodů

Důchodce
Řádná valorizace důchodů probíhá každý rok v lednu. Týká všech typů důchodů, tedy starobního, invalidního i pozůstalostního. Navyšuje se vždy základní i procentní výměra. V letošním lednu základní výměra důchodu, která je pro všechny důchody stejná, vzrostla na 4.040 Kč a procentní (zásluhová) část důchodu se zvýšila o 5,1 %.
18/05/2023

Dále bylo důchodcům, kteří vychovávali dítě či děti a byli hlavní pečující osobou, připočteno k procentní výměře 500 Kč za každé vychované dítě. V průměru se starobní důchody valorizovaly o 825 Kč a průměrný starobní důchod dosáhl výše 19.500 Kč. Zákon kromě řádné valorizace myslí i na valorizaci mimořádnou, a to právě v situaci rekordně vysoké meziměsíční inflace.

Od posledního měsíce zohledněného valorizací dosáhla meziměsíční inflace v lednu hodnoty 11,5 %. O tolik se procentní část důchodu ještě nikdy nezvyšovala a v průměru to mělo znamenat zvýšení důchodu o 1.770 Kč. Pro všechny příjemce důchodů by se jednalo o dobrou zprávu, ale je třeba si uvědomit, že na takto vysokou mimořádnou valorizaci by si stát musel půjčit a že každá další valorizace z takto vysokého základu bude prohlubovat schodek důchodového účtu.

Dále je třeba vědět, že mimořádná valorizace se dosud počítala jinak než řádná a o inflaci se zvyšovala jen procentní výměra důchodu. To způsobovalo, že nižší důchody rostly pomaleji než vysoké a s každou další mimořádnou valorizací se rozdíl prohluboval. Vláda proto navrhla úpravu valorizace důchodů, která má růst důchodů zpomalit a navýšit je spravedlivěji. Změnu na začátku března schválila Poslanecká sněmovna, následně Senát, a nakonec ji podepsal i prezident. Nicméně opozici vadí zejména to, že byl zákon projednáván ve stavu legislativní nouze a plánuje se proto obrátit na Ústavní soud. V tuto chvíli podle schválené úpravy valorizace má být od června 2023 každý důchod zvýšen o 400 korun, a k tomu naroste procentní výměra o 2,3 %. Průměrný důchod by tak měl vzrůst o 760 korun.

Pokud Vám Vaše finance nestačí na běžné výdaje, můžete se obrátit na naši Poradnu pro občany v nesnázích, která sídlí v Plzni, Rokycanech a Klatovech. Naši poradci Vám mohou poradit, zda máte nárok na sociální dávky, zejména na příspěvek na bydlení a také Vám pomohou s vyřizováním žádosti.